Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Με όραμα για το μέλλον

citypatras_2d05

Μπορεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ο πρωθυπουργός να βρεθεί για μόλις μία ημέρα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, και μάλιστα να έχει… δώσει εντολές να αποφευχθούν οι μετακινήσεις υπουργών, όμως από τη «Νύμφη του Θερμαϊκού» θα ξεκινήσει η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.


Ρεπορτάζ: Μιχάλης Κωτσάκος


Η αποχώρηση της τρόικας, αλλά και ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια είναι τα βασικά επιχειρήματα του Αντώνη Σαμαρά, τα οποία αναμένεται να ειπωθούν κατά κόρον από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου. Εάν μάλιστα αυτά συνοδευτούν, όπως υπολογίζεται από το Μαξίμου, και με την εξαγγελία φοροελαφρύνσεων, σίγουρα θα δώσουν άλλη προοπτική στη δικομματική κυβέρνηση.


Όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου, από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει το νέο εθνικό αφήγημα, με στόχο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο πολιτικό τοπίο. Ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα είναι ραγδαίες και δεν μπορούν να προβλεφθούν, εν τούτοις εκτιμά ότι η Ελλάδα εν μέσω ενός εύθραυστου γεωπολιτικού περιβάλλοντος μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια.


Και φυσικά η δικομματική κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με την προεδρική εκλογή. Φυσικά, για να γίνει αυτό, θα πρέπει το αφήγημα για τη μεταμνημονιακή περίοδο να είναι πειστικό και να προσδίδει ελπίδα. Και το σημαντικότερο, να μην πείσει μόνο τους πολίτες, αλλά και τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως ισχυρίζονται οι στενοί συνεργάτες του, επιδιώκει να επιτύχει μία αμφίπλευρη διεύρυνση για τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να επιτύχει μία ευρεία κοινωνική συμμαχία με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να είναι σε θέση ισχύος και την παραδοσιακή δεξιά να είναι αρωγός. Σε αυτό το εγχείρημα ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι όσοι θεωρούν ότι «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφικές για τον τόπο θα δεχθούν να συμπορευθούν».


Ουδείς εκ των κορυφαίων υπουργών και κεντρικών βουλευτών είναι σε θέση να εκτιμήσει αν θα επιτύχει το στρατηγικό εγχείρημα του πρωθυπουργού, καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Και αυτό διότι τα προσκλητήρια επιστροφής ή συνεργασίας με τη Ν.Δ. γίνονται μέσω ΜΜΕ και όχι διά της θεσμικής οδού. Επίσης, δίνεται η αίσθηση ότι δεν υφίσταται σχέδιο αμφίπλευρης διεύρυνσης και προς το κέντρο και προς τα δεξιά, αλλά μόνο προς τα δεξιά.


Στο νέο αφήγημα θα προταχθεί ότι η Ελλάδα και χωρίς τη μέγγενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη δική της πολιτική με σημαντικές τροποποιήσεις και διορθώσεις στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, αλλά και βελτιώσεις στο πεδίο της καθημερινότητας, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία.


Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της τρόικας, αν και εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη διαπραγμάτευση. Ο Αντώνης Σαμαράς αναγνωρίζει σαφώς ότι οι εξελίξεις στην οικονομία θα καθορίσουν εν πολλοίς και το πολιτικό περιβάλλον της επόμενης περιόδου και θα δείξουν με ευκρίνεια στο μεσοπρόθεσμο διάστημα αν θα είναι εφικτή ή όχι η εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας.


Το τέλος και η αρχή


Αναμφίβολα το πρώτο πακέτο που σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να μην αλλάζει την καθημερινότητα του πολίτη, όμως στέλνει μήνυμα στη δοκιμαζόμενη κοινωνία ότι η χώρα πλησιάζει στο τέλος του τούνελ. Τα επόμενα βήματα μετά θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, οι πολιτικές για τόνωση της ανάπτυξης και της προώθησης μέτρων για την απασχόληση. Όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν λάβει μηνύματα ότι πρέπει να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, ενώ είναι ενδεικτικές οι συνεχείς παρεμβάσεις των βουλευτών της Ν.Δ., που αποτυπώνουν εν πολλοίς τον προβληματισμό, την αγωνία και την επιφυλακτικότητα των πολιτών και ειδικά των κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθείται.


Οι προτάσεις


Την ίδια ώρα στο Μαξίμου ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν όλες τις εισηγήσεις των φορέων που αφορούν τον οικονομικό σχεδιασμό της επόμενης εξαετίας. Ήδη ο Δημήτρης Πτωχός, σύμβουλος για θέματα Στρατηγικού Σχεδιασμού, έχει συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις, όπως για παράδειγμα του ΙΟΒΕ, οι οποίες δείχνουν τον δρόμο για τη μεταμνημονιακή περίοδο.


Οι προτάσεις των φορέων θα μεταμορφωθούν το επόμενο διάστημα σε συγκεκριμένο εξαετές πρόγραμμα, τόσο στην μικροοικονομία, όσο και στα μακροοικονομικά, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα, όπως λένε από το Μαξίμου, ήδη ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει τόσο την Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Μεταξύ των προτάσεων είναι η αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού σε συνδυασμό με μία οικονομική πολιτική που θα στοχεύει στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, με μείωση της φορολογίας, που θα επιτρέψει την ενίσχυση της εσωτερικής καταναλωτικής δαπάνης και τη σταδιακή αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.


Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκρότηση των προτάσεων αυτών θα αποτελέσει την πλατφόρμα στήριξης του πακέτου Γιούνκερ για την Ελλάδα, που πρόκειται να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο και θα οριοθετεί τη μετάβαση της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή φάση αποκλιμάκωσης του χρέους μέχρι και το 2021.


Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να μετακινήσει χρονικά, μετά τις ημερομηνίες που συνδέονται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ορισμένα «καυτά» ζητήματα, που έχουν ενταχθεί στην τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, όπως είναι η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το εργασιακό και η περαιτέρω περιστολή του δημόσιου τομέα.


Επτά άξονες για το σχέδιο του 2021


Ο εξαετής ορίζοντας του σχεδίου δίνει την «πάσα» στον Αντώνη Σαμαρά να το εμφανίσει ως το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Ελλάδα του 2021», το οποίο έχει προαναγγείλει δύο φορές στα τελευταία τρία χρόνια. Το βασικό σκαρίφημα το επεξεργάστηκαν οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός, ενώ ο τελικός σχεδιασμός θα γίνει μετά το Παρίσι και πριν από το τέλος της «μεγάλης αξιολόγησης», εάν βεβαίως ευοδωθούν οι συζητήσεις με τον Γιούνκερ.


Πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτήν τη φορά, φαίνεται να παίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας. Το γεγονός ότι ήταν εκείνος που προσκλήθηκε στο Βερολίνο από τον Γερμανό ομόλογό του και αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να συζητήσουν για θέματα ανάπτυξης-ανταγωνιστικότητας, αλλά και οικονομίας-φοροελαφρύνσεων, με συμμετέχοντα, μάλιστα, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και όχι ο Γκίκας Χαρδούβελης, δεν πέρασε απαρατήρητο.


Υπό τα νέα δεδομένα, το εξαετές αναπτυξιακό σχέδιο θα «οικοδομηθεί» πάνω σε επτά άξονες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του: τουρισμό, πρωτογενή τομέα αγροτικής παραγωγής, ενέργεια-περιβάλλον, έρευνα-τεχνολογία, logistics, φαρμακευτική βιομηχανία, ναυτιλία. Στο αρχικό σκαρίφημα υπολογίζεται ότι το σύνολό τους θα αποφέρει 55 δισ. ευρώ «μέχρι το 2021», δηλαδή αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 230 δισ. ευρώ (έναντι 183 δισ. σήμερα).



Δείτε το στο tro-ma-ktiko

The post Με όραμα για το μέλλον appeared first on CityPatras.gr.






from CityPatras.gr http://ift.tt/1ndR7Mz

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου