Η παρουσία κινητού τηλεφώνου ή ταμπλέτας στην κρεβατοκάμαρα δεν διαταράσσει μόνο τον νυχτερινό ύπνο, αλλά επηρεάζει αρνητικά και τον μεταβολισμό συντελώντας μακροπρόθεσμα στην αύξηση του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Daily Mail, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διερευνά τον ρόλο του ύπνου στην διαχείριση του διαβήτη τύπου ΙΙ, πάθηση η οποία έχει σχετιστεί άμεσα με την παχυσαρκία. Όπως είναι γνωστό, ο ανθρώπινος οργανισμός εκμεταλλεύεται τον νυχτερινό ύπνο και την απουσία του έντονου τεχνητού ή φυσικού φωτισμού για να παράγει την αναγκαία ποσότητα μελατονίνης, ορμόνη που ρυθμίζει την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια για το σώμα. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι, ο φωτισμός δημοσίων χώρων τη νύχτα διαταράσσει την έκκριση της μελατονίνης και εμποδίζει την καύση των θερμίδων. Τώρα, οι βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου, της ταμπλέτας ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην κρεβατοκάμαρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους λόγω του φωτός που εκπέμπουν οι οθόνες των συσκευών που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον ρυθμό έκκρισης της μελατονίνης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν κοιμούνται επαρκώς λόγω των αναγκών της καθημερινότητας, αλλά και της επιρροής του τεχνητού φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων», σχολιάζει ο Δρ Σάιμον Κάιλ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μελετήσουμε πως η τροποποίηση του προτύπου ύπνου-αφύπνισης εμπλέκεται στην εκδήλωση του διαβήτη και της παχυσαρκίας και, εάν η βελτίωση του ύπνου μπορεί να έχει θετική επίπτωση στις δύο προαναφερόμενες παθήσεις. Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι ο άνθρωπος είναι ‘προγραμματισμένος’ να κοιμάται όταν πέφτει το σκοτάδι και η μελατονίνη αυξάνεται, και όταν ο ήλιος ανατέλλει η μελατονίνη να πέφτει (εξαιτίας της αύξησης του φυσικού φωτισμού). Άρα, ο κύκλος φωτός-σκότους είναι θετικός για τον οργανισμό μας. Αν λοιπόν κοιμόμαστε όλο και λιγότερο ή εκτιθέμεθα σε φυσικό ή τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, η έκκριση της μελατονίνης διαταράσσεται και φυσικά ο μεταβολισμός αλλάζει», συμπληρώνει ο ερευνητής.
Ο Δρ Κάιλ τονίζει μάλιστα ότι το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας είναι ακόμη πιο επιβαρυντική για τον οργανισμό, αφού διατηρεί σε εγρήγορση και τον εγκέφαλο. Μας συμβουλεύει λοιπόν να απενεργοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πριν κοιμηθούμε ώστε να μειώνουμε την έκθεσή μας στον τεχνητό φωτισμό.
Via
Διαβάστε περισσότερα »Ο Δρ Κάιλ τονίζει μάλιστα ότι το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας είναι ακόμη πιο επιβαρυντική για τον οργανισμό, αφού διατηρεί σε εγρήγορση και τον εγκέφαλο. Μας συμβουλεύει λοιπόν να απενεργοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πριν κοιμηθούμε ώστε να μειώνουμε την έκθεσή μας στον τεχνητό φωτισμό.
Via
from SALE de SPORT http://ift.tt/1FXHboY
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου