Το μεγάλο και διαρκές ενδιαφέρον των Ελλήνων για την ανασκαφή στην Αμφίπολη και την… διαλεύκανση του μυστηρίου της ταυτότητας του νεκρού επιχειρεί να αναλύσει με ψυχολογικούς και κοινωνικούς όρους το πρακτορείο Reuters, σε άρθρo που υπογράφουν οι Renee Maltezou και Deepa Babington.
Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν το γεγονός ότι ποτέ ξανά στο παρελθόν μία ανασκαφή δεν έγινε σε live αναμετάδοση ούτε και μία αρχαιολόγος να λάβει 3 τιμητικές βραβεύσεις μέσα σε ένα μόλις μήνα, όπως η κ. Κατερίνα Περιστέρη.
«Είμαι μια απλή αρχαιολόγος που κάνει τη δουλειά της», είπε σε μία από τις βραβεύσεις τις, την ώρα που η δημοτικότητά της ανεβαίνει καθώς τα σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού δίνουν και παίρνουν.
Είναι η Ρωξάνη ή μήπως κάποιος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, δεν είναι μόνο η αγωνία για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης που εκτόξευσε στα ύψη τη δημοτικότητα της επικεφαλής της ανασκαφής.
Έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, πολιτικής αναταραχής και ενός ταπεινωτικού προγράμματος διάσωσης της οικονομίας, οι Έλληνες ψάχνουν απελπισμένα για ήρωες και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αγωνιά για κάποια καλά νέα.
«Αναπτερώνει τις ελπίδες των Ελλήνων ότι, παρά τον αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν, υπάρχει το “άγιο δισκοπότηρο” που θα τους επανασυνδέσει με μία περίοδο δόξας και εξουσίας» δηλώνει στο Reuters ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κεχαγιάς και προσθέτει: «Σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους».
Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει τη μεγάλη προβολή της ανασκαφής από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας πως οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί παρακολούθησαν «αποσβολωμένοι» την αποκάλυψη των ευρημάτων, του ψηφιδωτού με την αρπαγή της Περσεφόνης, των Καρυάτιδων και τελευταία του ανθρώπινου σκελετού. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η πολιτικού κυρίως περιεχομένου τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, αφιέρωσε δύο εκπομπές στην ανασκαφή στον τύμβο Καστά.
«Είναι πολύ σπάνιο να έχεις συνεχή κάλυψη μιας ανασκαφής» υποστηρίζει μιλώντας στο Reuters ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα Ντέιβιντ Ραπ. «Έχει γίνει σαν ριάλιτι» προσθέτει.
Το δημοσίευμα σχολιάζει και τη στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση περί «πολιτικής εκμετάλλευσης» της ανασκαφής που
«Ο Σαμαράς έχει αναφερθεί αρκετές φορές σε ομιλίες του στην Αμφίπολη. Με τη σύζυγό του Γεωργία επισκέφθηκαν το χώρο τον Αύγουστο και περπάτησαν γύρω από τον ταφικό περίβολο. Στη συνέχεια, στάθηκε στην είσοδο του τάφου, που “φρουρούσαν” οι ακέφαλες Σφίγγες, και μίλησε για μία “σπουδαία ανακάλυψη” που κάνει “υπερήφανους όλους τους Έλληνες'».
«Η Αμφίπολη δεν είναι χώρος για πολιτικά παιχνίδια» έχει επισημάνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ενώ η αρχαιολόγος και στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινα Κουτσούμπα υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση κόβει τη χρηματοδότηση από άλλες ανασκαφές και προβάλλει την Αμφίπολη για να κρύψει τη χρεοκοπία της χώρας».
«Η αλήθεια είναι ότι όλοι θα θέλαμε να είναι κάτι πολύ μεγάλο. Τελικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία σπουδαία ανακάλυψη που φώτισε τις γκρίζες ημέρες που ζούμε» δηλώνει η ψυχολόγος Γαρυφαλλιά Δέδε.
Όπως άλλωστε υποστηρίζουν ορισμένοι, μία ανασκαφή δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την τύχη μιας χώρας όπου ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά το 1/3 από την έναρξη της κρίσης, καταλήγει το Reuters.
The post Reuters για Αμφίπολη: Οι Έλληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες appeared first on CityPatras.gr.
from CityPatras.gr http://ift.tt/1voQMN5
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου