του Γιώργου Ροδάκογλου
η έλλειψη του pet/ct σε όλα τα νοσοκομεία της… Βόρειας Ελλάδας έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών με καρκίνο.
Η προσπάθεια προμήθειας ενός τόσου σημαντικού ιατρικού μηχανήματος σκαλώνει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αφού οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει έως τώρα στα νοσοκομεία Θεαγένειο και Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης κρίθηκαν ότι χρίζουν αναθεώρησης με αποτέλεσμα οι φάκελοι που κατατέθηκαν εδώ και μια δεκαετία να πηγαινοέρχονται από γραφείο σε γραφείο.
«Είναι τραγικό να μην υπάρχει ούτε ένα τέτοιο μηχάνημα στη Θεσσαλονίκη και ένα μόνο στην Αθήνα, τη στιγμή που η Τουρκία έχει σαράντα, εκ των οποίων δυο είναι εγκαταστημένα στην γειτονική Ανδριανούπολη» δήλωσε στους δημοσιογράφους o Διευθυντής Πυρηνικής Φυσικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νοτόπουλος.
Το θέμα τέθηκε σε συζήτηση κατά την διάρκεια της ημερίδας «Διερευνώντας τα σύνορα της Πυρηνικής Φυσικής» που διεξήχθη στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 . Tα αποτελέσματα που προέκυψαν- από το στρογγυλό τραπέζι- άφησαν έκπληκτους τους ξένους συμμετέχοντες όταν διαπίστωσαν ότι «μετριώνται στα δάχτυλα» οι “Ελληνες γιατροί που είναι εκπαιδευμένοι στην τεχνολογία pet
«Δυστυχώς είναι προβληματική η κατάσταση που υπάρχει. Το Θεαγένειο και το Παπαγεωργίου ταλαιπωρούνται χρόνια τι να πω. Πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο χρόνο αναμονής, και σημαντικά έξοδα. Είναι σύνθετο το θέμα . Το κόστος μέσω ΕΣΠΑ νομίζω ότι μπορεί να προσπεραστεί, απλά ανακύπτουν άλλα προβλήματα ενδιάμεσα, ίσως και στελέχωσης και εκπαίδευσης ακόμα. Ο μέσος όρος ενός γιατρού στην Ελλάδα χρίζει εκπαίδευσης στα pet γιατί πλέον δεν μπορούν να διαβάσουν τα επιστημονικά περιοδικά τα οποία υπάρχουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Λίγοι είναι αυτοί που με δικές τους δαπάνες ή και με υποτροφίες έχουν κάνει αυτήν την εκπαίδευση».
Το πλεονέκτημα της μεθόδου -σύμφωνα με τους ομιλητές- είναι ότι παρέχει πληροφορίες για τη μεταβολική δραστηριότητα των μελετώμενων ιστών και οργάνων, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες απεικονιστικές μεθόδους που παρέχουν πληροφορίες μόνο για τις ανατομικές λεπτομέρειες των οργάνων.
Η εξέταση δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν τυχόν παθολογικές καταστάσεις σε πιο πρώιμο στάδιο, αφού οι βιοχημικές αλλοιώσεις που απεικονίζει, εκδηλώνονται συνήθως πριν τις ανατομικές αλλοιώσεις που απεικονίζουν οι συμβατικές μέθοδοι απεικόνισης.
The post Χωρίς όπλα κατά του καρκίνου τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα… appeared first on CityPatras.gr.
from CityPatras.gr http://ift.tt/1vjnTTc
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου